Het versturen van planten, stekken en zaden via de post wordt steeds vaker gedaan. Gelukkig is dit vaak ook helemaal geen probleem. Mits goed verpakt kunnen eigenlijk best veel planten verstuurd of bezorgd worden. Maar wat kost dat nu precies?

Wij zijn geen postbedrijf of pakketaanbieder. Ook versturen wij de planten niet voor je, maar moet je dit toch echt zelf regelen met de koper. Toch kunnen we ons goed voorstellen dat je graag een indicatie zou willen van de kosten voor het verzenden van planten.

Op basis van de huidige tarieven van de grootste aanbieders, kan je ongeveer uitgaan van de volgende kosten:

Zaden en stekken versturen via de post

Zaden en stekken zijn het makkelijkst om te versturen. Ze zijn licht en klein, waardoor geen groot pakket nodig is. Wel is het de overweging waard om bij zaden te kiezen voor een grote en stevige bubbeltjes envelop of een brievenbuspakketje. Zo verminder je de kans op schade of breuk.

Let op: Verstuur liever geen zachte stekken (ook wel zomerstekken genoemd) via de post. Deze stekken drogen veel sneller uit dan harde of halfharde stekken (winterstekken). Wil je dit toch doen, verpak ze dan in een dichte plastic zak en plaats er een medium bij dat lang vochtig blijft (zoals een natte keukenrol). Verstuur liever geen levende planten bij strenge vorst of tijdens extreme hitte.

  • Een grote envelop versturen met zaden of stekken kost zo’n 2,00 – 3,00 euro (exclusief verzendmateriaal).
  • Een brievenbuspakket versturen kost zo’n 4,50 – 8,00 euro, afhankelijk van het totale gewicht (exclusief verzendmateriaal).

Zie ook het actuele tarievenoverzicht van PostNL.

Planten versturen en bezorgen

Als het om gewortelde planten gaat, is het wat lastiger om ze te versturen. Toch is hiervoor ook een goede oplossing. Er zijn speciale trays verkrijgbaar, waarbij P9 potjes afgedekt kunnen worden met een deksel (door de tray dubbel te vouwen). Als je de planten vooraf water gegeven hebt, blijven de planten zo lang vochtig. Het wordt als het ware een mini-kasje. Verpak de trays in een doos en zorg ervoor dat er geen bewegingsruimte meer is. Vul de rest van de doos bijvoorbeeld met licht verpakking- of vulmateriaal, of gebruik extra trays om de loze ruimte op te vullen. Geef op het pakket duidelijk aan dat er levende planten in zitten en wat de bovenkant is.

Hoewel post- en pakketbedrijven soms wel eens wat hardhandiger omgaan met de planten dan je zou willen, komen de planten in verreweg de meeste gevallen goed aan. Het liefst kies je echter wel voor wat stevigere of sterkere planten. Hogere planten met veel zachte groei kunnen wat sneller beschadigen, al lopen die tijdens het groeiseizoen meestal ook snel weer uit.

Let op: Meestal geldt er een maximum maat, bijvoorbeeld 100x50x50cm en een maximumgewicht (bijv. 25kg).

  • Een pakket versturen kost zo’n 7,50 – 15,00 euro, afhankelijk van het totale gewicht.

Bomen bezorgen

Voor het vervoeren van grotere planten, struiken en bomen, zouden wij aanraden om een specialist of vervoersbedrijf in te schakelen. De kosten hiervan kunnen helaas snel oplopen, maar dit kan zeker het verschil tussen leven en dood betekenen voor jouw nieuwe boom of heester.

Let op: Hou er rekening mee dat vervoerders vaak per pallet of per meter rekenen.

  • De prijzen die vervoerders rekenen, verschillen enorm. Daarbij wordt meestal ook gerekend op basis van het aantal kilometers, of in welke regio dient te worden bezorgd.

Log in en plaats gratis advertentie

Account aanmaken

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mail adres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen via de e-mail.