Het vervoeren van kamerplanten vereist zorg en voorzichtigheid. De kans dat een kamerplant anders transportschade oploopt is reeel. Hier onze tips om kamerplanten veilig en zonder schade te vervoeren.

Kies het juiste transportmiddel

Check of de planten die je wilt vervoeren goed passen in het vervoersmiddel. Gebruik je een auto, zorg er dan voor dat je zeker weet dat de plant goed past, zodat deze niet bekneld zal raken tijdens het vervoer. Wil je grotere planten vervoeren? Overweeg dan een grotere auto of bestelwagen te lenen of huren om de planten in goede staat te kunnen vervoeren.

Let op de temperatuur

Vervoer geen kamerplanten bij lage temperaturen, of zorg voor een verwarmde ruimte tijdens het vervoer. Ook hitte kan nadelig zijn voor kamerplanten, die dan sneller uitdrogen. Veel kamerplanten zijn gevoelig voor grote temperatuursverschillen.

Niet in de zon

Zet kamerplanten waar mogelijk niet in direct zonlicht tijdens het vervoer, zeker niet als het vervoeren meer tijd kost.

Zet de plant(en) stevig vast

Voorkom dat een plant bewegingsruimte heeft en zet deze zo goed mogelijk vast. Het kan helpen om planten in een doos te plaatsen, zodat deze beschermd worden tegen stoten en schuren.

Gebruik beschermende materialen

Beschermingsmateriaal zoals krantenpapier, karton, bubbeltjes plastic, piepschuim of foam, helpen de planten te beschermen tegen schokken, stoten en schuren.

Hou de planten vochtig

Uitdroging is bij kamerplanten altijd een probleem tijdens het transport. Zorg ervoor dat de planten goed vochtig gehouden worden. Bij langdurig transport is het aan te raden om de planten toch ook in plastic te verpakken, om ze langer vochtig te kunnen houden.

Zorg voor ventilatie

Neemt het transport een langere tijd in beslag, dan is ook ventilatie van groot belang. Dit voorkomt namelijk de groei en verspreiding van schimmels. Bij planten die in plastic worden verpakt, dienen ook nog ventilatiegaten aanwezig te zijn.

Let op zieke planten

Bij het vervoeren van meerdere planten, vooral voor langere tijd, is de kans aanwezig dat ziekten en schimmels zich verspreiden. Dit kan je het beste voorkomen door geen zieke planten te vervoeren, of deze te isoleren van de andere planten.

Hou rekening met losse aarde

De toplaag van kamerplanten bestaat vaak uit nog losse aarde. Om te voorkomen dat dit uitvalt, kan je de bovenkant van de pot afdekken.

Met deze tips vervoer jij ook zonder problemen en zonder schade jouw nieuwe kamerplanten.

Log in en plaats gratis advertentie

Account aanmaken

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mail adres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen via de e-mail.