Het kopen van tweedehands planten is net even anders dan je misschien gewend bent in het tuincentrum of via een tuinplanten webshop. Het gaat in de meeste gevallen namelijk om planten die al bij iemand in de tuin staan. Misschien nog maar kort (wellicht heeft de tuin eigenaar zich bedacht), of misschien staat de plant of boom er alweer een hele tijd. In dit laatste geval is een verhuizing soms nog een hele uitdaging. Maar weggooien is zonde! Maak er liever iemand anders blij mee!

Ook in het geval van stekken en zaden, gaat het voornamelijk om mensen die hobbymatig wat planten kweken op opkweken (enkele zeer professionele, maar kleinschalige kwekers uitgezonderd). Het is dan meestal ook niet mogelijk om garanties te geven op het aanslaan van de planten of stekken. Toch kan je daar zeker om vragen, vooral bij grotere of duurdere planten. Leg dit dan wel goed vast, zodat beide partijen vooraf precies weten waar ze aan toe zijn.

Ga je tweedehands planten kopen via onze website?

Hier zouden wij zelf op letten:

  • Vraag in welke staat planten worden geleverd, of hoe ze momenteel klaar staan. Check of ze zo kort mogelijk voor het afhalen of verzenden zijn uitgegraven, of dat het gaat om potgekweekte planten.
  • Vraag er bij stekken om, om de stekken pas de dag van het versturen te nemen.
  • Check om hoeveel stekken het gaat (meestal wordt ervoor gekozen om ze per vastgesteld aantal te versturen).
  • Zaden kunnen het beste worden verstuurd met een Silica gel zakje in de envelop. Zaden moeten namelijk goed droog blijven om ze te kunnen bewaren.
  • Weet exact wat de afmetingen zijn van de plant of boom die je zou willen ophalen. Past dit in je auto? Of heb je ander vervoer nodig?
  • Zorg er ook voor dat je een inschatting hebt van het totale gewicht. Grote struiken en oudere bomen of haagplanten kunnen flink zwaar zijn! Zeker als het om stevige wortelkluiten gaat.
  • Gaat het om kale wortels, of valt de wortelkluit uit elkaar? Verpak de wortels in een grote zwarte plastic zak (bijv. vuilniszak), zodat de haarwortels niet uitdrogen.
  • Controleer bij overname en bij thuiskomst of er geen onkruid zichtbaar is in de pot of bij de kluit. Zo voorkom je dat je per ongeluk zorgt voor de verspreiding van vervelende onkruid soorten of woekerplanten.
  • Geef de plant of boom bij thuiskomst flink ruim water en herhaal dit bij het aanplanten.
  • In het ideale geval plaats je een overgenomen plant eerst een tijdje in quarantaine, zodat je zeker weet dat deze niet ziek is of eventuele ziekten en plagen kan verspreiden.

Waar let jij op bij het overnemen of kopen van tweedehands planten?

Log in en plaats gratis advertentie

Account aanmaken

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mail adres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen via de e-mail.