Het verplaatsen van planten (ook wel verplanten genoemd), kost planten veel energie. Planten kunnen hiervan in de stress raken. Dit uit zich door het slap hangen van blad, bladverkleuring, bladval en zelfs uitval. Het is daarom ook belangrijk om het verplaatsen of uitgraven en oppotten van een plant goed voor te bereiden. Denk aan het beschermen van de wortels of kluit tegen uitdroging, het voorbereiden van de nieuwe plek of een (tijdelijke) pot. Maar ook het kiezen van de juiste periode.
Planten verplaatsen in het voorjaar?
Het voorjaar is een goede tijd voor veel planten om ze te verplaatsen. De planten zijn vaak nog in rust, of beginnen net met het uitlopen. De bodem warmt langzaam op en er valt doorgaans redelijk wat regen (hoewel er de laatste jaren vaker sprake is van droogte in het voorjaar). Planten zullen bij aanplant in het voorjaar meestal binnen korte tijd (snel) uitlopen.
Groenblijvende planten en vorstgevoelige planten of exotische planten kan je beter pas midden of eind voorjaar aanplanten, bij voorkeur als de kans op (strenge) vorst kleiner is. Dit voorkomt dat deze planten bladschade oplopen of dat knoppen beschadigen, of zelfs uitval (bij de echte exoten). Geef altijd ruim water na het verplanten (ook in het voorjaar) en blijf wekelijks ruim water geven. Bij droogte geef je extra water.
Planten verplaatsen in de zomer?
Niet elk seizoen is geschikt voor het uitgraven en/ of verplanten van planten. De zomer bijvoorbeeld is vaak te droog of te heet. Hierdoor zullen planten de grootste moeite hebben om op de nieuwe plek of in de tijdelijke pot weer goed aan te slaan. Grote kans dat ze slap gaan hangen en blad laten vallen. Misschien zelfs wel al het blad!
Ga je (of moet je) toch een plant verplaatsen in de zomer, graaf deze dan zo ruim mogelijk uit en geef de plant vervolgens heel ruim water en herhaal dit de eerste tijd na planten dagelijks. Blijf bij droogte dagelijks water geven en bouw dit rustig af naar twee keer per week en uiteindelijk wekelijks. Blijf hierbij goed op je planten letten voor tekenen van uitdroging (slap hangen, geel of bruin blad, vroege herfstverkleuring, of bladval).
Planten verplaatsen in het najaar?
Het najaar is de perfecte tijd voor het verplanten. De bodem is nog warm en er valt voldoende water voor planten om goed aan te slaan. Hierdoor zullen planten nog voor de echte vorst wortelen (aanslaan) en hebben ze al een voorsprong op planten die pas in het voorjaar worden aangeplant. Het najaar is ook de tijd van planten uit volle grond: wortelgoed (planten met kale wortels) en kluiten. Let wel op dat wortelgoed niet uitdroogt. Verpak de planten in plastic zakken om het uitdrogen van de haarwortels tegen te gaan, of kuil ze tijdelijk op in een zandbed of in de tuin. Omdat de meeste planten in rust zijn, kunnen ze doorgaans prima verplaatst worden.
Planten verplaatsen in de winter?
Ook in de winter kunnen de meeste (bladverliezende) planten verplaatst worden. Ze zijn in rust en kunnen op hun nieuwe plek aanslaan, zodra de temperaturen oplopen. Hou er wel rekening mee dat je meestal niet kunt aanplanten als het vriest overdag. De grond is dan te hard om te bewerken en je kunt het plantgat niet of slecht dichten.